Hamilelik Belirtileri, Hamile miyim?
Spermin yumurtayı döllemesiyle birlikte hamilelik döngüsü başlar. Eğer yumurta 28-29 gün süreç içerisinde döllenmezse yumurta ve rahim yüzeyi adetle yenilenir. Tüm sistemler tekrardan yenilenme sürecine girer. Yumurta adet gününden 12-14 gün sonra tekrar oluşturulur. Bu yüzden genellikle gebelik adet gördükten 1,5 ay sonra anlaşılır. Bu belirtiler hamilelik belirtileri olarak anlaşılabilir. Bebeğin doğum tarihi hesaplanırken son adet tarihi baz alınarak hesaplamalar yapılır. Örneğin son adetini 23 Haziranda olmuş birisi bu günün üstüne 7 gün ekler ve 3 ay geriye gider. Sonuç olarak 30 Mart çocuğun doğacağı tarih olarak hesaplanır.
Hamilelik Belirtileri, Hamile miyim?
Kişinin yaşam koşulları, alkol kullanıp kullanmaması, sigara içip içmemesi gibi faktörler hamilelik belirtilerini etkilemektedir. Ama hamilelik belirtileri genel olarak şöyledir denilebilir.
Adet gecikmesi: Genel olarak spermin yumurtayı döllemesiyle ve rahmin hamileliği başlatmasıyla adet durur. Ama bazı durumlarda kadınların kendilerini açık renklerde görmesi gebeliğin habercisi olabilir.
Önseziyle anlamak: Kadınların bu önsezisi çoğu zaman doğru çıkar.
Memelerde dolgunluk ve hassasiyet: Meme hücreleri süt üretmeye başladığı için meme uçlarında ağrı, hassasiyet görülebilir. Aynı şekilde kıyafet değiştirirken, banyo yaparken meme dolgunluğu hissedilebilir.
Mide bulantısı ve kusma: Vücudun hormonlara karşı bir savunmasıdır. Bazı kişilerde çok fazla olabilmektedir. Bunun doktor tarafından kontrol altına alınması gerekebilir. Genelde ilk 10 haftadan sonra mide bulantısı ve kusma kalmaz. Aynı şekilde bazı kişiler aşırı şekilde tükürük sıvısı üretebilir. Bu sıvı bazen çok rahatsız edici seviyelerde olabilmektedir.
Tuvalete çok gitmek: Büyüyen rahim, mesaneye baskı uyguladığı için idrara çıkma isteği artar.
Genel olarak karında büyüme.
Halsizlik ve yorgunluk: Aniden fazla halsizlik ve yorgunluk görülebilir. Sabahları kalkamama ve akşamları erken yatma görülebilir.
Tansiyon düşmesi: Temel nedeni sıvı ihtiyacının artmasıyla birlikte vücudun istediği sıvıyı bulamaması ve tansiyonun düşmesidir.
Kasık ağrıları
Kokulara karşı hassasiyetlik: Bazı kokular gebeleri çok rahatsız edebilir. Hatta bazıları et kokusu yüzünden yemek bile yapamaz.
İştah açılması ve bazı yiyeceklerden tiksinme: Aşerme olarak adlandırılan bu durum aniden kişinin meyve ve sebzeyi istemesidir. Ya da kişi çok sevilen bir yemekten tiksinebilir.
Kabızlık
Duygularda ani değişiklik: Örneğin birden gülümse ya da ağlama görülebilir. S
Bunların dışında akıntı, vajinada renk değişimi ve vücut ısının artması görülebilir.