Sosyal Devrim
World Travel Market için Londra’dayım.
WTM her yıl Kasım ayında Londra’da düzenlenen dünyanın en büyük turizm & turizm teknolojileri fuarı. Ayrıca fuar boyunca turizm sektörü için çok faydalı olduğunu düşündüğüm seminerler ve konferanslar düzenleniyor. Bugünkü yazım “The Social Revolution” adlı seminer ile ilgili.
Konuşmacılar: Jerome Touze, Director, WAYN.com – Martin Verdon-Roe, Head of Sales Europe, Tripadvisor – Tim Gunstone, Managing Director, EyeforTravel. Özetle sektörün devleri olarak hitap ettiğimiz şirketlerin yöneticileri bize sosyal medyanın turizm sektöründe ve turizm e-ticaretteki önemini ve kullanımı anlattılar. Aslında daha önce hiç duymadığımız, çok şaşırtıcı konular değildi konuşulanlar fakat yine de başlıklar ve rakamlara göz atmakta fayda görüyorum ki bir kere daha sosyal medya ile şirketlerin hangi noktalarda nasıl kesiştiklerini, daha da önemlisi bu mecradan nasıl gelir elde ettiklerini hatırlayalım.
Bildiğiniz üzere Tripadvisor şu an dünyanın en büyük kullanıcı tarafından oluşturulmuş seyahat içeriğine sahip içerik ve satış sitesi. Konuşması esnasında Martin Verdon-Roe’nun verdiği rakamlar şöyle;
Tripadvisor’un şu an 35.3 milyon tekil ziyaretçisi var.
Bu kişilerin profillerine baktığımızda % 25′inin 35-44 yaş aralığında olduğunu görüyoruz. Seyahat etmenin belli bir gelir seviyesi gerektirdiği için bu ortalamanın normal olduğunu söyleyebiliriz.
Ziyaretçilerin Tripadvisor’u kullanmaktaki temel amacı “ilham almak”. Kitlelerin bilgeliğini kullanmak üzere ziyaretçiler seyahatleri konusunda başkalarından ilham almak için siteye geliyorlar ve bu şekilde nereye gideceklerine karar veriyorlar. Bu arada ilginç bir istatistik var;
Nereye gitmek istediğini belirlemiş ve o yer hakkında bilgi almak için Tripadvisor’ı ziyaret eden kişilerin % 47′si araştırdığı yerden vazgeçip farklı bir yere gitmeye karar veriyormuş. Bunun için “they come for inspiration” olarak tanımlıyorlarla kullanıcı davranışını. Kullanıcıların “nereye gitsek” sorusundan sonra cevap aradıkları diğer sorular ise sırasıyla “oraya nasıl gidilir”, “nerede kalınır” ve “orada ne yapsak” soruları.
Turizm sektöründe sosyal medya kullanımının en etkili örneklerinden biri Tripadvisor Cities I’ve Visited Facebook uygulaması. İstatistiklere baktığımızda;
+ 5 Milyon aylık aktif kullanıcı
+ 1 Milyon işaretlenmiş nokta
+ 5 Milyon günlük işaretlenen nokta
EyeforTravel’dan Tim Gunstone turizm sosyal medya kullanımıyla ilgili 3 başlık veriyor.
– Just do it! (yoksa geride kalacaksın)
– Yaptıklarını gözlemle
– Gözlemlerin doğrultusunda kampanyalar oluştur
Turizm sektöründeki sosyal medya kampanyaların ROI ölçümleri için ise aşağıdaki istatistikleri önemsediklerini söylüyor;
– Kullanıcı iletişimde yapılan her gönderi için kaç tane rezervasyon geldi
– Bu rezervasyonların ciro değerleri nedir
– Bu iletişim sonucunda kaç tane markaya bağlı müşteri elde edildi
– Bu iletişim sayesinde pazarlama bütçesinden ne kadar tasaruf sağladı (normalde ne kadar harcayarak bu rezervasyonlar gelirdi)
JETBLUE CASE STUDY
Jetblue havayollarina ait ucagin yaptigi kazadan sonra şirket iflasın eşiğine geliyor. Bu duruma müdahele etmek için şirket blog, yotube, facebook, twitter gibi mecraların içinde yer aldığı kapsamlı bir sosyal medya kampanyası başlatıyor. İlk adım olarak şirketin CEO’su videoya kaydediyor. CEO konuşmasında sadece “özür diliyor” ve insanların kafalarında oluşmuş soru işaretlerini gidermeye çalışıyor. Video youtube’a yükleniyor ve yüzbinlerce kişi tarafından izleniyor. Eş zamanlı olarak sorulara Twitter üzerinden cevap verilirken Facebook üzerinden yeni kampanyalar yayınlanıyor. Sonuç olarak yapılan bu sosyal medya kampanyası sayesinde şirket batmaktan kurtuluyor.
MORGAN HOTEL GROUP CASE STUDY
Twitter ve Facebook’u kullanıcıları kendilerine bağlama ve ellerinde tutmak için kullanan şirket satış yapmak için Foursquare’i kullanıyor. Foursquare üzerinden otellerin bulunduğu şehirlerdeki havalimanlarına check-in yapan kullanıcılara son dakika fırsatlarını göndererek onları otelde konaklamaya davet ediyorlar. Bu kampanyanın takip mekanizmasının zor olduğunu ve fakat çok iyi geri dönüşler aldıklarını belirtiyorlar.
WAYN.COM SOUTH AFRICA CASE STUDY
Wayn.com16 milyon kulanıcısı ve sitede durma istatistiği 17 dakika olan bir seyahat içerik sitesi. Wayn.com ülke Güney Afrika ile işbirliği yaparak destinasyonu tanıtmak için bir sosyal medya kampanyası oluşturmuş. Kampanyanın hedefi güney Afrika’nın kullanıcılar tarafından nasıl algılandığını anlamak ve ülkeyi tanıtmak olarak belirlenmiş. Site içerisinde yarışmalar, forumlar ve testler yapılmış. Katılanlar arasında yapılan çekilişlerle Güney Afrika seyahati hediye edilmiş. Kampanya sayesinde ülke küresel bir iletişim kurma şansı edinerek 20.000 kişiye ulaşmış. Ayrıca ülke hakkında 5 milyon yorum elde etmiş.
Sonuç olarak sosyal medya kampanyalarının tüm sektörlerde olduğu gibi turizm sektöründe çok büyük önem taşıyor. Artık hiç bir şiketin kaybedecek zamanı kalmadı. Burada öğrendiğim bir söylem ile yazıyı bitiriyorum.