GenelSağlık

Ciltte Kızarıklıkların Sebepleri

 

Vücudumuzdaki deride meydana gelen kızarıklıklar genel itibarı ile çevresel faktörlerin etkisi ile alerjik reaksiyonlara bağlı olarak gelişmektedir. Dermatolojik hastalıklar içerisinde önem arz eden ciltte kızarıklık rahatsızlığı genelde beyaz tenli insanlarda daha çok baş göstermektedir. Tabii ki ciltte kızarıklığın daha farklı bazı çeşitleri olabilir. Mantar enfeksiyonları, cildin aşırı derecede kuruması gibi nedenlerden hatta sıcak, soğuk, buhar gibi havanın değişim gösterdiği olaylarda ve baharat gibi bazı yiyeceklerle, ilaçlar ve stres gibi faktörlerle kan dolaşımı hızlanabilir. Kan dolaşımının hızlanması eğer kılcal damarlar yüzeye yakınsa kızarıklığa sebep olacaktır. Özellikle açık tenli ve doğuştan hassasiyeti bulunan kişilerde bu durum daha sık gözlenmektedir. Çevresel etkenler arasında en önemli ve tehlikeli olanı ise bilindiği gibi ultraviyole ışınları yani güneş ışınlarıdır. UVA ciltte hücrelerin ve damarların olduğu tabakaya kadar ulaşabilir ve buradaki yapılara zarar verebilir. O yüzden ciltte kızarıklıklar gibi acılı ve uğraştırıcı zararlar verebilir.  Bu kızarıklıkların çoğu, çoğu zaman kısa sürelidir ve zamanla geçmektedir. Eğer kızarıklığınız kalıcı durumda ise ve uzun bir zaman dilimi geçtiyse mutlaka bir doktordan yardım almalısınız.

Ciltte Kızarıklıklar ve Kabarma

Ciltte zaman zaman basit nedenli ya da çok sık olmamakla beraber bir hastalıkla ilişkili olarak kızarmalar ve kabarmalar olabilir. Genelde günlük nedenlerle meydana gelen kabarmalar ve kızarıklıklar, sinek ya da çeşitli böcek ısırıklarından veya bedene alınan bir darbeden kaynaklanabilmektedir.  Kabarmalar cilt altı iltihaplı dokusundan ya da kıl dönmesi gibi cilt altında gelişen durumlardan dolayı gelişiyor olabilir. Eğer kabarıklarınızın basit bir nedene bağlı olarak gelişmediğin düşünüyorsanız mutlaka bir doktora görünmelisiniz.

Ciltte Kızarıklıklar Nasıl geçer?

Öncelikle kızarıklığınız alerjen bir maddeden kaynaklanıyorsa o alerjen maddeyi hayatınızdan uzak tutmak eğer alerjiniz kalıcı bir sorun oluşturmadıysa size yardımcı olacaktır. Elbette ki kızarıklarınız çevresel faktörlerden kaynaklanıyor olabilir, bu durumda da kızarıklıklarınıza sebep olan çevresel faktörü keşfedip ondan uzak durarak bu sorunu çözebilirsiniz. Eğer bunlar dışında bir cilt kızarıklığına sahipseniz öncelikle bu kızarıklıkların neden oluştuğunu tespit etmeli ve sonrasında ona göre hareket etmelisiniz. Kızarıklığınızın bir hastalıkla ilişkili olup olmadığını bilmeniz gerekmektedir. Eğer kızarıklığınız çevresel ya da alerjen faktörlerden kaynaklanmıyor ise öncelikle bir doktora görünmeli ve daha sonrasında doktorunuzun size reçete ile verdiği ilaçları devamlı olarak kullanmalısınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir